Bubba Wallace Digantung daripada Siri NASCAR Kerana Kemalangan Vegas Yang Disengajakan
Toto

Bubba Wallace Digantung daripada Siri NASCAR Kerana Kemalangan Vegas Yang Disengajakan

Bubba Wallace menerima penggantungan satu perlumbaan daripada NASCAR pada hari Selasa. Itu selepas penyiasatan menentukan dia sengaja memutarkan SGP Hari ini juara bertahan Piala Kyle Larson semasa perlumbaan Siri Piala NASCAR di Las Vegas pada hari Ahad.

Bubba Wallace Kyle Larson NASCAR penggantungan kemalangan
Bubba Wallace, kanan, menolak Kyle Larson selepas mereka terhempas semasa perlumbaan Siri Piala NASCAR di Las Vegas Motor Speedway pada hari Ahad, 16 Okt. (Imej: lasvegassun.com)
Pada Pusingan 94 di Litar Lumba Motor Las Vegas, Wallace merempuh Toyota No. 45 miliknya ke panel suku belakang Camaro No. 5 Larson sebagai tindakan balas kerana dihempap ​​ke dinding apabila kedua-dua pemandu itu bersebelahan.

Selepas dua pemandu itu keluar dari kereta mereka, Wallace kemudian menolak Larson beberapa kali, selain seorang pegawai NASCAR yang cuba memisahkan mereka.

Larson telah tersingkir dari playoff Siri Piala seminggu lebih awal. Wallace tidak layak berlumba merebut gelaran Piala. Tetapi nahas itu juga menangkap sekeping Christopher Bell, ahli kem Toyota Wallace yang telah bersaing untuk mara ke empat final. Ketiga-tiga pemandu tidak dapat meneruskan perlumbaan, dan Bell jatuh untuk bertahan dalam kedudukan playoff lapan pemandu.

Penggantungan Piala Atas Trek Pertama dalam 7 Tahun
Steve O’Donnell, eksekutif yang bertanggungjawab dalam pertandingan dan operasi perlumbaan, berkata penggantungan itu adalah untuk tindakan berbahaya Wallace di litar lumba, bukan perlawanan mendorong selepas itu.

“Apabila kita melihat bagaimana kejadian itu berlaku, dalam fikiran kita, (ia adalah) benar-benar tindakan berbahaya yang kami fikir adalah disengajakan dan Pengeluaran Sidney meletakkan pesaing lain dalam risiko,” kata O’Donnell di SiriusXM NASCAR Radio.

Wallace ialah pemandu Siri Piala pertama yang digantung kerana insiden di landasan sejak Matt Kenseth terpaksa diketepikan dalam dua perlumbaan pada 2015. John Hunter Nemechek akan duduk di belakang roda Toyota Wallace dalam perlumbaan Ahad ini di Homestead-Miami Speedway.

Permohonan Maaf Dikeluarkan
Wallace mengeluarkan kenyataan berikut pada hari Isnin: “Saya ingin memohon maaf atas tindakan saya pada hari Ahad berikutan insiden di landasan dengan Kyle Larson dan kereta No. 5. Saya bersaing dengan semangat yang luar biasa, dan dengan keghairahan ada kalanya timbul kekecewaan.”

Wallace – satu-satunya pemandu kulit hitam di peringkat teratas NASCAR – berkata tindakannya tidak mencerminkan 23XI Racing atau mana-mana rakan kongsinya.

“Anda hidup dan belajar, dan saya berhasrat untuk belajar daripada ini,” kata kenyataannya.

Kenyataannya tidak secara khusus menangani menyebabkan Larson terhempas, bagaimanapun. (Wallace mendakwa sterengnya rosak apabila dia melanggar dinding.)

Joey Logano, pemenang perlumbaan hari Ahad dan pemandu pertama yang Totobet HK masuk ke peringkat akhir penentuan kejuaraan, berkata “tindak balas Wallace tidak baik.”

“Jika dia berputar (Larson) ke dalam padang, mungkin ia lebih baik sedikit,” kata Logano di SiriusXM NASCAR Radio. “Tetapi bahagian belakang kanan mengaitkan seseorang di kaki anjing itu tidak OK. Saya tidak fikir sesiapa menyedari betapa buruknya perkara itu. Itu mungkin pengakhiran kerjaya Kyle Larson. Itu, bagi saya, adalah apa yang ada di talian. Atau, nyawanya.”